Pazinski cukerančić

“Kad san bila mala, pomogla san noni i tako san se navadila delat cukerančiće. Jedanput je sve bilo drugajče, ni bilo peze, rulića ni maslaca. Nona je imala jenu staru pašadu ili pirun s kojima je delala rube cukerančića jer je vajka govorila da moraju biti lipi brkasti.”

Priča je to iza delikatnih kutija, dizajnerice Tina Erman Popović - Lastik studio, koje smo imali čast proizvesti u sklopu projekta oblikovanja i izrade ambalaže za Pazinski cukerančić, slastice čije je umijeće izrade zaštićeno nematerijalno kulturno dobro.

Rad ove istarske dizajnerice prezentiran je i na World Brand Design Society portalu i društvenim mrežama, te na Packaging of the World portalu.

Preuzeto sa Behance – Pazinski cukerančić:

Projekt oblikovanja ambalaže za Pazinski cukerančić, slastice čije je umijeće izrade zaštićeno nematerijalno kulturno dobro, ima cilj da korisniku na intrigantan način, kroz sve elemente i detalje dizajna, djelić po djelić razotkrije autentičnu priču o očuvanju tradicijske gastronomije u Istri.

Pazinski cukerančić
Pazinski cukerančić, tradicionalna istarska slastica, prepoznatljiv je po svom izgledu zlatno-žute boje, osebujnoj teksturi i okusu. Nekada je bio glavni svatovski kolač i povod za okupljanje i druženje žena u domaćinstvima diljem središte Istre, a danas je nezaobilazna slastica na važnim obiteljskim proslavama.

U Istri se izrada i receptura cukerančića razlikuje od mjesta do mjesta, no umijeće izrade Pazinskog cukerančića je, zbog svojih specifičnosti, 2018. godine uvršteno na popis nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske.

Pazinski cukerančić odlikuje karakterističan razgranati izgled, u njegovoj se recepturi umjesto praška za pecivo koristi amonijak. Prije posipanja bijelim šećerom, Pazinski se cukerančić umače u vino te tako dobiva na sočnosti.

Cilj i faze projekta
Cilj projekta bio je osmisliti vizualni identitet i dizajnirati ambalažu za tri vrste pakovanja različite gramature.
U prvoj fazi je osmišljen logotip projekta, postavljene su smjernice za vizualni identitet a zatim dizajniran letak s receptom za izradu Pazinskog cukerančića te informativnim sadržajem o kulturnoj i tradicijskoj važnosti kolača i njegova umijeća izrade.
Poštujući dogovorene tehničke zahtjeve da ambalaža bude funkcionalna i kvalitetna u svim fazama korištenja (skladištenje, punjenje, transport), osmišljene su veličine kutija za 1, 5 i 15 komada kolača.

Koncept dizajna ambalaže
Kako bi se istaknuo značaj Pazinskog cukerančića kao svatovske slastice, vizualni identitet je temeljen na pastelnim tonovima s kontrastima bijele boje kao simbola vjenčanog obreda te smeđe koja upućuje na boje istarske narodne nošnje naglašavajući tako tradicijski element. Minimalistički dizajn odraz je jednostavnosti slastice, nepretencioznog načina života i ljudi u Istri, a svaki element ambalaže otkriva privlačnu priču o cukerančiću:

Pečat – Bočne strane ambalaže ukrašene su pečatom čiji je oblik izveden iz rulića, alata koji se koristi za oblikovanje i dobivanje razgranate strukture cukerančića, a sadrži natpis koji naglašava da se radi o ručno rađenoj slastici te nematerijalnom kulturnom dobru.

Ručka – Element rulića implementiran je i u dizajn ručke, koja se ‘zarezuje’ u kutiju, oponašajući radnju zarezivanja cukerančića te tako dodatno naglašavajući autentičnost izrade kolača.

Šećer – Dekorativni uzorak bijelih točkica na ambalaži izveden tehnikom foliotiska aludira na bijeli kristalni šećer kojim se posipava cukerančić, ali podsjeća i vjenčani običaj bacanja riže.

Kutija – S namjerom da se korisnika prije same degustacije informira o sociokulturnoj važnosti slastice te na intrigantan način provede kroz zamišljeni narativ, u kutiju je postavljen informativni letak, a ispod njega cukerančić omotan u bijeli dekorativni papir.

Tina Erman Popović

Kontaktirajte nas!

Nužno je prihvatiti opće uvjete.

Pročitao sam uvjete poslovanja i suglasan sam za davanje osobnih podataka koje Grafokor kao Voditelj obrade prikuplja za poboljšanje mog korisničkog iskustva
Suglasan sam da Grafokor moje kontakt podatke koristi za slanje obavijesti o posebnim beneficijama, popustima, akcijama, novostima ili u edukativne svrhe.

Ostali blogovi:

Scroll to Top